Suomi  |  Svenska  |  English Tulosta
Tilastot  |  Julkaisut  |  Yhteystiedot  |  Palaute  |  Ajankohtaista  |  
Etusivu > Kunnossapito > Talviolosuhteet

Talviolosuhteet

Väylien hoito talvella on erityisen haasteellista. Liikennevirasto huolehtii väylien liikennöitävyydestä ympäri vuoden.

Talvimerenkulku 

Sujuvan talvimerenkulun varmistaminen on Liikenneviraston yksi keskeisistä tehtävistä. Talvimerenkulkuun kuuluvat jäänmurtopalvelujen tilaaminen ja talvimerenkulun viranomaispäätökset. Talvimerenkulun yhteistyötä Ruotsin kanssa kehitetään jatkuvasti.  Lue lisää talvimerenkulusta.  

Lumen auraus

Teiden talvihoidossa aurataan lumet ensin ja liukkauden torjunta tehdään sen jälkeen. Vilkkaimmat tiet aurataan ensin. Tavoitteena on, että vilkasliikenteisillä teillä ja kevyen liikenteen väylillä lunta ei saisi olla kuin muutama senttimetri. Lumisateen loputtua lumi on poistettu pääteiltä parissa tunnissa ja kevyen liikenteen väyliltäkin viimeistään neljän tunnin kuluttua. Vähäliikenteisillä teillä voi lunta olla kymmenen senttiä. Näiden teiden pitäisi olla aurattuina kuudessa tunnissa. Lue lisää toimenpideajoista ja hoitoluokituksesta.

Liukkauden torjunta

Sääpalvelun avulla voidaan ennakoida tienpinnan jäätyminen. Vilkasliikenteisillä teillä liukkauden torjunta tehdään suolaamalla ja muilla teillä hiekoittamalla. Toimenpiteet liukkauden torjumiseksi vilkasliikenteisillä pääteillä sekä niiden varsilla olevilla kevyen liikenteen väylillä on tehtävä parissa tunnissa. Vilkkaasti liikennöidyillä alempiluokkaisilla teillä vastaava tavoite on neljä tuntia, mutta vähäliikenteisillä teillä hiekoitusta voi joutua odottamaan kauemmin. Lue lisää liukkaudentorjunnasta

Kelirikko on sorateiden keväinen ja osin myös syksyinen ongelma

Teillä esiintyy sekä pinta- että runkokelirikkoa. Yleensä kelirikkoa alkaa esiintyä maaliskuun lopulla ja se päättyy juhannukseen mennessä. Painorajoitukset tulevat runkokelirikkoisille teille tavallisesti huhtikuun puolivälin tienoilla. Lämpiminä ja sateisina syksyinä esiintyy erityisesti pintakelirikkoa ja painorajoituksiakin voidaan syksyllä joutua asettamaan. Lue lisää kelirikosta

Lumitöitä tehdään rautateillä aina liikenteen ehdoilla

Tänä talvena rautateiden lumityölaatuvaatimukset pidetään jo aiemmiksi talvikausiksi kiristetyllä tasolla. Lumityöt tehdään aina liikenteen ehdoilla. Liikennevirasto on parantanut lumitöiden organisointia vuosittain. Urakoitsija laatii erilliset, alueelliset lumityösuunnitelmat yhteistyössä Liikenneviraston, liikenteenohjauksen ja rautatieoperaattorin kanssa. Lumityösuunnitelmien tavoitteena on turvata mahdollisimman häiriötön junaliikenne. Laiturialueiden kunnossapidossa töiden ajoituksessa otetaan erityisesti huomioon aikataulujen mukainen matkustajaliikenne. Lue lisää rautateiden talvikunnossapidosta täältä.  

Tälle sivulle löydät suoraan osoitteella www.liikennevirasto.fi/talvihoito.

Page updated on 25-Sep-12 at 08.45 AM