Suomi  |  Svenska  |  English Tulosta
Tilastot  |  Julkaisut  |  Yhteystiedot  |  Palaute  |  Ajankohtaista  |  

Kehärata valmistuu kesällä 2015

Vuonna 2009 alkanut Kehäradan rakentaminen on ylittänyt puolivälin. Suurimmat urakat ovat käynnistyneet ja lukuisat urakat ovat valmistuneet. Rata otetaan käyttöön heinäkuussa 2015. Alkuperäisen aikataulun mukaan Kehäradan tuli avautua liikenteelle vuonna 2014.

-          Aikataulua tarkistettiin Helsinki-Vantaan lentokentän kallioperästä löytyneen jäänestoaineen eli glykolin hajoamistuotteiden aiheuttamien lisätöiden takia, kertoo Liikenneviraston ylijohtaja Kari Ruohonen.

Ensimmäiset mikrobikasvusto- ja glykolihavainnot tehtiin kesällä 2010. Glykolin hajoamistuotteet lyhentävät rakennusmateriaalien käyttöikää, joten tunnelirakenteissa on käytettävä tavanomaista kestävämpiä materiaaleja. Ratkaisuna on kalliotunnelin sisäpuolelle rakennettava ilmatiivis kaksoistunneli noin 1 000 metrin matkalla. Lisäksi asematiloihin, pystykuiluihin ja jalankulkukäytäviin rakennetaan vastaavia eristysrakenteita. Hajoamistuotteista syntyvä hajuhaitta poistetaan alipaineistamalla kallion ja eristerakenteen välinen tila.

Muissa kohteissa Kehäradan työt etenevät alkuperäisen suunnitelman mukaan.

-          Elokuussa saimme valmiiksi Kehä III:n ja Hämeenlinnan väylän välisen avorataosuuden maanrakennustyöt. Seuraava valmistuva urakka on Vantaankosken asema, jonka arvioidaan valmistuvan syyskuun aikana, kertoo Kehäradan projektipäällikkö Juha Kansonen.

 

Vehkalan aseman toteutus ja Kivistön aseman kattaminen mukaan hankkeen ensimmäiseen vaiheeseen

Kehäradalle rakennetaan Kivistön ja Leinelän pinta-­asemat sekä Aviapoliksen ja Lentoaseman tunneliasemat. Aiemmin asemavaraukseksi suunniteltu Vehkalan asema on päätetty rakentaa asemaksi. Asema on tällä hetkellä suunnitteilla ja se otetaan käyttöön samanaikaisesti radan kanssa vuonna 2015.

-          Vehkalasta suunnitellaan tärkeää työpaikka-aluetta Vantaalla, ja siksi Vantaa halusi aseman mukaan Kehäradan ensimmäiseen vaiheeseen, kertoo Kehäradan Vantaan projektipäällikkö Harri Johansson.

-          Myös Kivistön asemalle Kehäradan ensimmäisessä vaiheessa suunnitellun avoaseman tilalle tulee asemalaiturin kattava kansi ja kolmas sisäänkäynti, jonka päälle rakentuu tuleva Topaasiaukio. Samalla varaudutaan perustusten tekemisellä kansirakenteen jatkamiseen itään päin, Johansson jatkaa.

Asemien lisäksi hankkeessa rakennetaan kolme asemavarausta, jotka mahdollistavat aseman rakentamisen paikalle myöhemmin. Ruskeasantaan ja Viinikkalaan rakennetaan tunneliasemavaraukset ja Petakseen pinta-asemavaraus.

Kehärata on Liikenneviraston, Vantaan kaupungin ja Finavia Oyj:n yhteishanke. Kehärata-projektin kokonaiskustannusarvio on 655 miljoonaa euroa. Kustannukset jaetaan Liikenneviraston, Vantaan kaupungin ja Finavian kesken. Projekti saa EU:n TEN-T -tukea.

 

Kehäradan avainluvut

·         radan pituus 18 kilometriä, josta tunnelia 8 kilometriä

·         5 uutta asemaa (Kivistö, Aviapolis, Lentoasema, Leinelä ja Vehkala) ja 3 asemavarausta (Petas, Viinikkala ja Ruskeasanta)

·         kalustona SM5-matalalattiajunat eli Flirtit, liikennöidään 10 minuutin välein molempiin suuntiin

·         hankkeen kustannukset arviolta 655 M€

·         kaksiraiteinen, huippunopeus 120 km/h

·         liityntäpysäköintitilat 1. vaiheessa noin 700 autolle ja 840 polkupyörälle. Vantaankoski 220 autopaikkaa, Kivistö 250 (500) autopaikkaa, Leinelä noin 120 autopaikkaa

·         Kehäradan rakentaminen työllistää tällä hetkellä noin 630 henkilöä.

 

Lisätietoja

Kari Ruohonen, ylijohtaja, Liikennevirasto, puh. 020 637 3831

Juha Kansonen, projektipäällikkö, Liikennevirasto, puh. 040 670 7761

 

 

Page updated on 05-Sep-13 at 03.27 PM